各行各業,今日再撐

我們聯絡了往期碼經「每日一撐」的朋友
在工潮結束時
再寫下幾句話
給工人
給大家

韓家宏
30 歲 / 剪接師
工人唔係奴隸, 堅持、保重,應該攞返自己的尊嚴。

何柏存
40+ 歲 / 自由藝術工作者
大家坐埋一條船,一齊撐!

李庭豐
31 歲 / 社工 / 文化工作者
有人說, 碼頭工人的罷工是失敗的,我卻不能同意。無論細節如何, 資方最要簽承諾書加薪, 難道不是成功嗎?讓大眾關注工運、意識到外判制的禍害、反思集體談判權的重要性,這不也是功不可沒嗎?

韓連山
63 歲 / 退休教師 /「保衛香港自由聯盟」發言人
革命尚未成功, 工友還須努力! 繼續撐大家, 爭取復工, 爭取合理待遇! 撐到天腳底!

Man Lee
40 歲 / 自由工作者/「慢騎主義」創辦人
撐工友, 背後就是要維護一種價值觀,是出於公義。

PIER_0512__.-014

黃彩鳳
36 歲 / 職業:師奶+ 學生 / 育有一個半歲BB
如果將來阿仔問我做咩工好,我會話做碼頭佬啦,識得罷工既碼頭佬!我出身工人家庭,特別感激工友既勇氣、義氣和骨氣。復工碼友,多謝你哋為大眾繼續勞動,我哋以後齊齊監察李老闆。高寶兄弟,前路未明總有忐忑,加油!離職工友,無論日後您地選擇咩崗位,我地已經坐係同一條船上。點都係撐到落海底,直到所有工人攞返應有既尊嚴!

陳楚思
〈碼頭工友的十三個數字〉作者
我會盡力記住接觸過的每個工友的臉孔和名字, 雖然未必很多機會再見, 但能夠相遇交流真是很美麗的事。今後再有什麼事,都請記著我們仍會繼續支持你們! 🙂

汪英達( 台灣)
38 歲 / 第一銀行工會總幹事
恭賀罷工取得若干成果!各位的行動, 再次證明工人團結罷工的力量。謝謝各位為我們上了寶貴的一課! 持續關注、撐碼頭工人!

梁路加
29 歲 / 自由藝術工作者
我們都要爭取作為人類應有而最基本的權力。

袁兆昌
34 歲 / 編輯 / 寫作人
唔撐工人?他朝君體也相同。

梁師奶
55 歲 / 退休工人 /育有一女兩子
今次碼頭工人罷工係全香港工人的事情! 希望碼頭工人全部可以盡快復工,仲希望佢地可以快些再加人工, 以後唔好再比老闆剝削。

John
31 歲 / 資訊科技界
作為一場爭取公義嘅鬥爭,今次只能算慘勝, 距離完勝唔知仲有幾遠…… 大家一起奮鬥吧, 感謝工人為大家打響頭炮!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s